وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای رایگان و متن باز است که با زبان PHP نوشته شده و با پایگاه داده‌ MySQL سازگار شده است.

از ویژگی های وردپرس می‌توان به سیستم قالب و معماری افزونه اشاره نمود.

وردپرس در بدو تولد به عنوان  یک وبلاگ ساز مورد استفاده قرار می‌گرفت اما الان برای انتشار انواع محتوای وب از جمله انجمنها، گالری ها، سایت های عضویت، سیستم های مدیریت یادگیری (LMS) و فروشگاه آنلاین  توسعه یافته است.

طبق نتایج بدست آمده از  سایت w3techs  تا اکتبر 2021 آمار استفاده از وردپرس به 42.8 درصد از تعداد 10 میلیون وبسایت برتر  را به خود اختصاص داد. این میزان استقبال 65.1درصد از سهم بازار را به خود اختصاص داده است. این سیستم محبوب ترین  سیستم مدیریت محتوا می‌باشد.

جهت راه اندازی وردپرس باید آنرا روی یک هاست لینوکس یا با استفاده از نرم افزار های XAMPP یا WAMP بر روی سیستم شخصی نصب نمود.

نمای کلی

به کمک وردپرس می‌توان محتوای سایت را در بانک اطلاعاتی ذخیره کرد و برای نمایش آن از یک قالب استاتیک استفاده نمود. وردپرس دارای سیستم قالب وبسایت است که از یک پردازشگر قالب استفاده می‌کند. معماری وردپرس فرانت کنترلر می‌باشد.

قالب (پوسته) ها در وردپرس

قالب ها به کاربران اجازه می‌دهند که ظاهر، عملکرد و محتوای  یک وب سایت را بدون دانش کد نویسی تغییر دهند.   برای نصب قالب می‌توان به دو صورت عمل نمود:

  • نصب قالب توسط داشبورد
    • برای نصب به روش پس از ورود به داشبورد از مسیر زیر می‌توانیم پوسته ها را مدیریت کنیم.

نمایش > پوسته ها

  • نصب توسط فایل‌ها
    • به جهت نصب مستقیم قالب می‌توان فایل های آنرا به صورت مستقیم در مسیر زیر کپی نمود.

\wp-content\themes​

  • قالب ها به طور کلی به دو دسته رایگان و پولی دسته بندی می‌شوند. قالب های رایگان را می‌توان از مخزن وردپرس نصب کرد.

    برای خرید قالب های وردپرس حرفه ای پولی می‌توان از سایت هایی نظیر ژاکت و راستچین استفاده نمود. توسعه دهندگان نیز می‌توانند  با استفاده از  زبان PHP قالب اختصاصی خود را توسعه دهند.

     

افزونه (پلاگین) ها در وردپرس

  • افزونه ها امکان گسترش ویژگی‌ها و عملکرد یک وب سایت را به کاربران می‌دهند. تا ماه مه سال 2021 در مجموع 58463 افزونه در مخزن وردپرس در دسترس است. هر کدام از این افزونه‌ها عملکرد و ویژگی‌های سفارشی را ارائه می‌دهد. ویژگی‌های سفارشی به کاربران، امکان شخصی سازی وب سایت را بر اساس نیاز های خاص خود می‌دهند.

    تمامی افزونه های موجود همیشه با بروزرسانی ها هماهنگ نیستند و در نتیجه ممکن است گاهی اوقات به درستی و یا گاهی اصلا کار نکنند. اکثر افزونه ها از طریق مخزن وردپرس در دسترس هستند. افزونه ها را  می‌توان به صورت دستی نیز از راه های زیر انجام داد.

    • نصب افزونه ها از طریق وردپرس
      • برای نصب افزونه ها می‌توان از مخزن وردپرس افزونه مورد نیاز را جستجو و نصب کرد.

افزونه ها> افزودن افزونه

  • نصب افزونه وردپرس به صورت دستی
    • بجهت نصب افزونه ها به صورت دستی پس از دانلود افزونه مورد نیاز می‌توان از مسیر زیر از طریق داشبورد نصب نمود.

افزونه ها> افزودن افزونه> بارگذاری افزونه

    • برای نصب افزونه به روش فایل افزونه مورد نظر را پس از خارج کردن از حالت فشرده داخل مسیر زیر قرار دهید.

\wp-content\plugins

توسعه دهندگان وب که مایل به توسعه افز ونه ها هستند باید سیستم  قلاب ها یاد بگیرند. در نسخه 5.7 که در سال 2021 منتشر شده بیش از 2000 قلاب وجود دارد.

قلاب ها به دو دسته  action و filter تقسیم می‌شوند.

افزونه ها نشان دهنده استراتژی توسعه هستند که قابلیت تبدیل وردپرس را به انواع سیستم ها و برنامه های نرم افزاری دارند.

البته ناگفته نماند که افزونه ها  میتوانند توسط هکر ها نیز مورد استفاده قرار بگیرند.هکرها به جای شکاف های امنیتی (گاها) هسته وردپرس از اشکالات موجود در افزونه ها سو استفاده می‌کنند.

برنامه های موبایل

برای سیستم عامل های  اپل، اندروید ، ویندوز فون و بلک بری توسط  تیم Automattic نرم افزار وردپرس طراحی شده است. این برنامه دارای گزینه هایی مانند افزودن پست ها و صفحات جدید وبلاگ، نظر دادن، نظارت بر نظرات، پاسخ دادن به نظرات و مشاهده آمار است.

ویژگی های دیگر

وردپرس دارای سیستم مدیریت لینک یکپارچه است. ساختار پیوند ثابت و تمیز برای موتور های جستجو، پشتیبانی از دسته ها، برچسب ها، فیلترهای خودکار که قالب بندی و ظاهر استاندارد متن در پست ها را ارائه می‌دهند.

نوشته ها را می‌توان توسط HTML ، ویرایشگر بصری یا با استفاده از افزونه های صفحه ساز ویرایش کرد.